De Huisarts 2030

Klik hier om je in te schrijven voor de dag van de jonge huisarts 2022

Ontdek onze activiteiten Ontdek onze workshops

Wanneer? Zaterdag 26 maart 2022
Wie? Voor alle jonge huisartsen (ook in opleiding) en alle huisartsen die jong zijn van geest ;)
Waar? Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Antwerpen - start in aula Fernand Nédée.
Timing?
09u00-09u30 – Onthaal met koffie/thee
09u30-10u15 – Keynote speaker: Sam Proesmans
10u30-11u15 – Workshop 1
11u30-12u15 – Workshop 2
12u15-13u30 – Lunch & jobbeurs
13u30-15u30 – Debat
15u30-16u00 – Afsluitend woord minister Vandenbroucke
16u00 – ? Hapje, drankje, dansje op het social event

Workshops

Je kan kiezen uit ‘verdiepende’ of ‘inspirerende’ workshops. Een verdiepende workshop heeft de lengte van 2 inspirerende workshops. Je kan dus kiezen voor 1 verdiepende of 2 inspirerende workshops. In de verdiepende workshop wordt het thema tot de diepte uitgewerkt. De inspirerende workshops raken een topic aan, zodat je geprikkeld wordt om hier meer over na te denken.

De workshops worden binnenkort bekendgemaakt.

Inspirerend

Goed begonnen is half gewonnen. Voedingsadviezen voor de allerkleinsten.

In deze lezing nemen we u mee naar de eerste 2 nutritionele levensjaren van uw jongste patiënten. Hierbij gaan we dieper in op de basisprincipes van zuigelingen- en peutervoeding en vestigen we ook de aandacht op de ongerustheden die leven bij ouders. Meer specifiek benaderen we borst- en flesvoeding, de start van vaste voeding en gaan we ook in op smaakontwikkeling, eetgedrag en hoe zorgfiguren een invloed hebben op het verdere eetpatroon van het kind. Een juiste voedingskeuze voor de allerkleinsten vormt immers een belangrijke basis voor het verder leven.
Carmen Binst en Indra Van Hoorick - huisartsen
Max aantal deelnemers: 30

Verdiepend

Team Prisma op bezoek: finesses van een degelijk klinisch onderzoek van de schouder en training van de infiltratievaardigheden

Samen met de orthopedisten van het AZ Maria Middelares bekijken we a.d.h.v. enkele interessante casussen op interactieve wijze het onderzoek van het schoudergewricht. Vervolgens oefenen we met behulp van schouderdummies de mogelijke infiltratietechnieken. We willen tijdens deze workshop ook het gebruik van Prisma in het licht zetten. Digitale multidisciplinaire samenwerking, de toekomst?
Pieter-Bastiaan De Keyzer – orthopedist bovenste lidmaat AZ Maria Middelares
Michiel Cromheecke - orthopedist bovenste lidmaat AZ Maria Middelares
Max aantal deelnemers: 30

Inspirerend

De toekomst van de CRA-arts

Hoe zien we de organisatie residentiële ouderenzorg in de toekomst? Wat is de rol van de CRA-arts? Wat is de rol van de huisarts van de patiënt? Een interactieve workshop met uitleg en handvaten over wat de functie van een CRA-arts (kan) inhouden, getuigenissen en debat. Voor iedereen zelf CRA-arts is, nieuwsgierig is naar deze functie en al zijn potentieel en voor iedereen die mee wil doen aan het debat over de beste zorg voor zijn oudere patiënt.
Emy Kool - expertisedomeinverantwoordelijke Chronische zorg
Katrien Cordemans - huisarts en CRA

Max aantal deelnemers: 30

Verdiepend

Echografie – de stethoscoop van de 21e eeuw?

Is echografie de stethoscoop van de toekomst? Meer en meer huisartsen kiezen voor een bijkomende opleiding om het echotoestel te gebruiken tijdens de raadpleging. Dr Stijn Casier schreef een masterthesis over dit topic. Hij zal u een inleiding geven over hoe een echotoestel het leven van een huisarts kan veranderen en vereenvoudigen. We staan ook stil bij de praktische limieten. Nadien zetten we de theorie om in de praktijk. Met beschikbare toestellen gaan we aan de slag.
Stijn Casier – huisarts
Max aantal deelnemers: 20

Inspirerend

Zorg voor oudere patiënten met een niet-westerse migratieachtergrond

We starten met een inleiding over de beperkte gezondheidsvaardigheden en verschillende wensen en behoeften die ouderen met een niet-westerse migratieachtergrond hebben. Hierna komen verschillende onderwerpen zoals communicatieproblemen, rol van de familie, belang van religie, palliatief zorg bij moslims, ... aan bod. Er worden echte praktijkvoorbeelden gebruikt met praktische tips en tricks die u kan gebruiken tijdens uw consultaties.
Hakki Demirkapu – huisarts - doctoraatsonderzoeker Vakgroep Huisartsgeneeskunde VUB
Max aantal deelnemers: 50

Inspirerend

World Café: op café met huisartsen die werken in het buitenland

In het world café praten we tussen pot en pint over de huisartsgeneeskunde van de toekomst. Onze gastheren en – vrouwen zijn jonge huisartsen die in het buitenland werken. Zij zijn hier op korte uitwisseling en dagen je uit om aan tafel je meest revolutionaire ideeën omtrent huisartsgeneeskunde met hen te delen.
Exchange students – Engelse workshop
Max aantal deelnemers: 15

Inspirerend

Update project Kafka - waar staan we na 1,5 jaar strijden tegen administratieve overlast?

Sinds 2020 bindt Jong Domus de strijd aan tegen de administratieve overlast voor huisartsen. Ondertussen heeft Jong Domus zich verenigd in een stuurgroep samen met de verschillende artsensyndicaten (ASGB, VAS en AADM) om hieraan samen verder te werken. Met een afschaffing van het geschiktheidsattest in het onderwijs en een gedeeltelijke afschaffing van het ziektebriefje voor 1 dag is er al wel degelijk iets gebeurd, maar de strijd verloopt traag en moeizaam. Anthony, een van de trekkers van de stuugroep, zal je in deze interactieve workshop updaten over de lopende projecten en we bespreken de obstakels en struikelblokken waarop we botsten. Nadien is er tijd voor een groepsdiscussie: Welke zijn op dit moment nog grote administratieve pijnpunten in de praktijk? Welke zaken moeten prioritair aangepakt worden en hoe kunnen we dit doen? Samen komen we ongetwijfeld uit op interessante pistes en vernieuwende ideeën.
Anthony D’Heere - huisarts – oud-voorzitter Jong Domus – trekker Kafka
Max aantal deelnemers: 30

Inspirerend

Organisatie van de gezondheidszorg

Sofie Croenen kent als verantwoordelijke beroepspromotie binnen Domus Medica de organisatie van de gezondheidszorg als geen ander. Hoe is de gezondheidszorg in België opgebouwd? Wie is verantwoordelijk voor wat? Wat zijn hier de praktische gevolgen van? Zie je als jonge arts soms door de bomen het bos niet meer? Luister dan zeker mee naar haar verhelderende uitleg.
Sofie Croenen - expertisedomeinverantwoordelijke Beroepspromotie Domus
Max aantal deelnemers: 50

Inspirerend

Gluren bij de buren

Emmily, Marco en Evelyne trokken na hun huisartsenopleiding in België de grens over om als huisarts aan de slag te gaan in Duitsland en Nederland. Door hun werkervaring in de verschillende gezondheidszorgsystemen kennen ze als geen ander de voor-en nadelen. Welke zaken uit de buurlanden kunnen we meenemen voor het verbeteren van onze gezondheidszorg en ons huisartsenberoep in de toekomst? Wat zijn de valkuilen? Heb je interesse in zorgsystemen in andere landen en ben je benieuwd wat we hiermee in België kunnen doen? Of interesse om te werken in 1 van beide landen? Dan is deze workshop zeker iets voor jou!
Emmily Schaubroek - huisarts
Marco Janssens - huisarts
Evelyne Denaghel - huisarts

Max aantal deelnemers: 30

Verdiepend

Zwangerschapsopvolging in de eerste lijn

Je hebt net een bloedname gedaan en daarmee de zwangerschap van je patiënte bevestigd, prachtig toch?! Als huisarts wil je waarschijnlijk niets liever dan de zwangerschap van nabij opvolgen, en – idealiter – daarna de zorg voor de pasgeboren baby erbij nemen. We merken echter vaak dat jonge moeders na de eerste echo de weg naar de eerste lijn zoek geraken. Hoe kunnen we een betere samenwerking tussen de gynaecoloog, de vroedvrouw en de huisarts tot stand brengen? Hoe kunnen wij als huisarts een toegevoegde waarde betekenen in dit mooie traject, zónder te overmedicaliseren? Daar zullen we het in deze workshop diepgaand over hebben. In het eerste deel van de workshop bespreken we deze thema’s met gynaecologe Els Dufraimont en huisarts Nicole Dekker. Het tweede deel zal actiever zijn: dan kunnen jullie zelf aan de slag met echo- en doppler toestellen op enkele zwangere collega-vrijwilligers. Er zal er ook een vertegenwoordiger van Kyleena zijn zodat je op dummy’s kunt oefenen om spiraaltjes te plaatsen.
Els Dufraimont – gynaecoloog Imelda Bonheiden
Nicole Dekker – huisarts

Max aantal deelnemers: 20

Inspirerend

Management van obesitas in de huisartsenpraktijk: wie kan je doorverwijzing naar de bariatrisch chirurg en hoe volg je jouw patiënt nadien goed op?

De cijfers liegen er niet om: 49,3% van de Belgische bevolking heeft overgewicht, 15,9% heeft obesitas. Als huisarts komen we hier dus ongetwijfeld mee in aanraking. We kunnen een rol spelen in informeren, in preventie, in goede verwijzing én in een goede opvolging tijdens een behandelingstraject.
Thierry Lafullarde – specialist obesitaschirurgie Ziekenhuis Geel
Max aantal deelnemers: 50

Inspirerend

Rol en noden van huisartsen in de aanpak van seksueel en intrafamiliaal geweld

Seksueel en intrafamiliaal geweld vormen een belangrijk volksgezondheidsprobleem wereldwijd. Het Nationaal Actieplan ter Bestrijding van alle Vormen van Gender-gerelateerd Geweld pleit voor een holistische opvang van slachtoffers van intrafamiliaal en seksueel geweld. Met de huisarts als een centrale zorgverlener in de eerste lijn, is het uitermate belangrijk deze te betrekken in de initiële opvang, verwijzing en opvolging van slachtoffers van seksueel en intrafamiliaal geweld. Maar weet u wat te doen indien een slachtoffer van seksueel of intrafamiliaal geweld zich aanmeldt? Welke stappen moet u ondernemen bij een melding of vermoeden van seksueel of intrafamiliaal geweld? Tot welke instanties kan u zich richten? Hoe zit de zorg voor slachtoffers van seksueel en intrafamiliaal geweld anno 2022 in elkaar? In deze workshop komt zij de problematiek van seksueel en intrafamiliaal geweld toelichten en maakt u wegwijs in het reeds bestaande landschap van ondersteuning voor huisartsen in de aanpak van seksueel en intrafamiliaal geweld.
Anke Vandenberghe - huisarts en onderzoeker aan het Internationale Centre for Reproductive Health van de Universiteit Gent
Max aantal deelnemers: 30

Inspirerend

Jouw persoonlijke visie als huisarts

Huisarts zijn is één van de mooiste beroepen ter wereld, maar het is niet altijd evident om de bevlogenheid en liefde voor ons vak te behouden. Een duidelijk zicht op jouw persoonlijke noden en waarden kan hierbij helpen. In deze interactieve workshop staan we met een klein groepje artsen stil bij vragen als “wat voor een persoonlijkheid heb je?”, “wat is voor jou belangrijk in een samenwerking?”, “wat heb je nodig om je job graag te (blijven) doen?”. Je zal worden aangezet tot reflectie en dialoog, maar er zullen ook concrete handvaten worden aangeboden. Tot dan!
Mieke Muys - carrièrecoach Sophie Petit – Laure Clinckemalie – huisartsen
Max aantal deelnemers: 15

Activiteiten

Naast de workshops staan er ook nog andere activiteiten op het programma. Ontdek ze hieronder. Hover met de muis over de activiteit voor meer details.

Keynote Speaker

09u30 – 10u15

Hij is ambitieus, jong én je kent hem misschien van het programma ‘Flying Doctors.’ Sam is arts-internist en public health specialist. Op dit moment is hij medisch adviseur van premier Alexander De Croo. Door zijn opleidingen, ervaringen en kritische geest is hij de persoon bij uitstek om licht te werpen op hoe we als maatschappij moeten omgaan met de uitdagingen van de toekomst. Health for all?

Jobbeurs

12u15 – 13u30

Kom gerust een kijkje nemen tijdens de lunch. Wat zijn de opties die je als huisarts hebt? Ooit al eens gehoord van een verslavingsarts, gevangenisarts of vluchtelingenarts? Welke academische mogelijkheden zijn er als huisarts? Kan je lesgeven? Een groepje enthousiaste collega’s zijn blij om wat meer informatie te geven over hun ‘speciale’ job.

Debat

13u30 – 15u30

Wat is de plaats van de huisarts in het toekomstige eerstelijns landschap? Wat vinden wij als jonge arts belangrijk? We vuren onze vragen en bedenkingen af op Marc Noppen, Luc Van Gorp, Bert Aertgeerts, Ann De Guchtenaere, Daan Aeyels en Pieter Geentjens. Guy Tegenbos zorgt voor de regie.

Congreskosten * Hele dag Namiddag
HAIO lid/student € 40 € 30
HAIO niet lid € 60 € 45
Huisarts lid € 60 € 45
Huisarts niet lid € 90 € 70
* incl. alle materialen, koffiepauzes, broodjeslunch (bij hele dag) en social event

Accreditering

Er wordt accreditering aangevraagd per workshop en voor het debat.

Inschrijving

Klik hier om je in te schrijven. Je moet geen lid zijn van Domus om deel te nemen aan het congres. Wel moet je een gratis account maken voor de inschrijving. Facturatie volgt in 2022.

Sponsors