Internationaal

Werkgroep Internationaal

Wij engageren ons voor alles wat te maken heeft met internationale samenwerking en willen jonge huisartsen stimuleren om verder te kijken dan onze landsgrenzen.

We vertegenwoordigen huisartsen-in opleiding en jonge huisartsen in VdGM en WONCA, faciliteren internationale uitwisselingen en nemen deel aan congressen. We werken hiervoor samen met SSM-J, de vereniging van jonge huisartsen in Wallonië.

WONCA Pre-conference 2023 te Brussel

Volgende zomer organiseert Jong Domus, samen met SSM-J, de Franstalige organisatie voor jonge huisartsen, de Pre-conference in Brussel op 6 tot 7 juni 2023. Ontmoet collega’s van over heel Europa, wissel ervaringen uit en ga samen op ontdekking in Brussel.

Benieuwd naar het thema? Ontdek het op onze facebookpagina facebookpagina of via instagram. Bekijk ook alvast onderstaande video.

Benieuwd naar voorgaande/buitenlandse edities? Lees erover hier.

Internationale huisartsenorganisaties

Vasco da Gama Movement of kortweg VdGM is de Europese organisatie voor jonge huisarten en huisartsen-in-opleiding. Het is de vereniging voor jonge huisartsen die gelinkt is aan Wonca Europe.
Meer info: https://vdgm.woncaeurope.org

WONCA (World Organisation of Family Doctors) is hét wereldwijde internationale netwerk van huisartsenorganisaties, universitaire centra voor huisartsgeneeskunde en alle organisaties die zich bezighouden met academische en klinische aspecten van de huisartsgeneeskunde. De Europese afdeling heet WONCA Europe. Beide organisaties organiseren jaarlijks een groot congres.
Meer info:
WONCA Europe: https://www.woncaeurope.org
WONCA World: https://www.globalfamilydoctor.com

Wat doet Vasco da Gama Movement in de praktijk?

VdGM organiseert jaarlijks een eigen congres voor alle geïnteresseerde toekomstige huisartsen en huisartsen die in de laatste 5 jaar afstudeerden. Op dit congres kan je allerlei workshops en lezingen bijwonen, zelf een poster presenteren en enthousiaste jonge huisartsen vanuit heel Europa leren kennen. Daarnaast organiseren zij voorafgaand aan de jaarlijkse congressen van WONCA ook steeds een preconference-exchange waarbij je workshops kan volgen specifiek gericht op jonge huisartsen.

Een tweede belangrijk aspect van VdGM zijn de uitwisselingen. Je kan als HAIO of als recent afgestudeerde huisarts op uitwisseling gaan bij huisartsen over de hele wereld!

Welke opties heb ik om als huisarts naar het buitenland te gaan?

Er zijn 3 verschillende opties om binnen VdGM en WONCA als huisarts ervaring op te doen in het buitenland. Hieronder vind je meer informatie over elke optie. Voor specifieke vragen kan je steeds een mailtje sturen naar internationaal@jongdomus.be.