Pre-conference exchange program

Wat is het?

Dit zijn korte uitwisselingen van enkele dagen voorafgaand aan een nationaal of internationaal huisartsencongres in Europa. Je doet deze uitwisseling in een groep met jonge huisartsen van verschillende nationaliteiten en gaat enkele dagen meevolgen in een huisartsenpraktijk. Meestal wordt er van alle deelnemers verwacht iets korts te presenteren over de eerste lijn in eigen land waardoor je veel bijleert over de organisatie van de eerstelijns gezondheidszorg in de landen van alle verschillende deelnemers.

De uitwisseling heeft ons perspectief op het huisarts zijn enorm verbreed. Een kijk over het water, zelfs al is dat water de koude Noordzee, is warm aan te bevelen.

Anthony Dheere

Hoe deelnemen?

De geplande pre-conference exchanges verschijnen op onze kalender en op Facebook. De inschrijvingsprocedure is afhankelijk van uitwisseling tot uitwisseling maar bestaat meestal op zijn minst uit een motivatiebrief en cv, er gebeurt een selectie volgens het maximum aantal deelnemers. Er zijn ieder jaar terugkerende preconference exchanges maar ook unieke evenementen die georganiseerd worden.

Anthony Dheere en Sophie Van Steenbergen

Anthony Dheere en Sophie Van Steenbergen kregen in 2017 de kans om zich onder te dompelen in de Engelse eerstelijnsgezondheidszorg, samen met 8 andere jonge huisartsen (in opleiding) van over de hele wereld.

We liepen twee dagen mee in de schaduw van een Britse General Practioner en konden nadien deelnemen aan het jaarlijks congres Annual Conference van de Royal Conference For General Practitioners (RCGP).

We koppelden het nuttige aan het aangename: het meevolgen in de praktijk werd afgewisseld met ontspannende activiteiten met de internationale collega’s om elkaar beter te leren kennen. Zo was er een interactieve wandeling door Liverpool, een boottocht en een galadiner in het voetbalstadion van Liverpool. Wij hebben een week doorgebracht met bevlogen artsen uit alle windstreken. De verschillen tussen UK en België vallen uiteraard in het niets als je vergelijkt met Nepal, Oeganda of Nigeria. De problemen en uitdagingen zijn daar nog veel groter. Toch is het hartverwarmend te zien dat ook daar jonge artsen zich engageren om de toekomst van de huisartsgeneeskunde verder uit te bouwen. De uitwisseling heeft ons perspectief op het huisarts zijn enorm verbreed. Een kijk over het water, zelfs al is dat water de koude Noordzee, is warm aan te bevelen.

Klik hier voor het volledige artikel in Huisarts Nu.