Dag van de jonge huisarts 2024: Let's talk about sex

Zaterdag 24 februari 2024 vond de 3de editie van de Dag van de Jonge Huisarts plaats. Met 210 deelnemers, 2 keynote-sessies, 24 workshops en 22 organisaties op de jobbeurs kunnen we zeker spreken van een groot succes. De dag speelde zich af in Gent en spitste zich toe op seksuele en reproductieve gezondheid.

Joke Versmissen opende de dag en gaf het woord aan Prof. Dr. Herman Tournaye (VUB), die een inkijk gaf in reproductieve geneeskunde. Door de veelheid van thema’s was het nadien voor de deelnemers moeilijk kiezen welke workshop te volgen. Van meer theoretische thema’s zoals mannelijk anticonceptie en menopauze tot meer communicatie-gerichte workshops als ‘gender en seksuele diversiteit in de huisartsenpraktijk’. Daarnaast kon er ook praktisch geoefend worden op het plaatsen van een spiraal. Doordat er ook een Engelstalig progamma voorzien was, konden onze collega’s van SSMJ deelnemen aan het congres. Wie weet organiseren we ooit samen De Dag van de Jonge Huisarts?

De dag werd afgesloten door prof. dr. Piet Hoebeke (UGent) die ons meenam in de transgendergeneeskunde. Doordat de sessie mee werd gegeven door een ervaringsdeskundige kwamen praktische tips sterk naar boven.

Het social event – geopend door eindverantwoordelijke Aline Verschueren – zorgde voor een gezellige afsluiter. Een hapje, drankje, foodtruck, jazzband én vooral veel enthousiaste jonge huisartsen.

En ook dit jaar werd de editie kindvriendelijk. Een professionele kinderopvang en een rustig borstvoedingshoekje zorgden ervoor dat veel jonge artsen met kinderen aanwezig konden zijn.

We voelen het allemaal: huisartsgeneeskunde staat onder druk. En net daarom is het zo belangrijk om elkaar te blijven motiveren en te inspireren om dit prachtige beroep met plezier te blijven uitvoeren.

Hieronder vind je de PDFs van de presentaties van de sprekers.